DEVRE TATİL SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMELERİNE DAİR UYGULAMADA ORTAYA ÇIKAN UYUŞMAZLIKLAR
Öncelikle belirtmek gerekir ki, tarafımca işbu yazı, DEVRE TATİL ŞİRKETLERİ ’nin tüketicilere karşı yaptığı zorbalıkların önlenmesi ve Tüketicilerin Haklarının neler olduğuna dair bilinçlenmeleri amacıyla yazılmıştır.
Söz konusu hususta Tüketicilerin yeter düzeyde bilinçlendirilmemesi nedeniyle tüketiciler zarar görmektedir. Yine zararlarını gideremeyen tüketiciler, sıkça telefon ve icra takibi tacizine uğramaktadır. Bilhassa SENET ile ödeme yapan tüketicilerin, hukuki bilgisinin mevcut olmaması ve itiraz usullerinin yanlış bilinmesi sebebiyle sahip olamadıkları devremülk nedeniyle bir de hacze uğramaları tüketicilerin zararını artırmaktadır.
- DEVRE- TATİL SÖZLEŞMESİNİN
GEÇERLİLİK KOŞULLARI
Devre Tatil sözleşmesinin
hukuki niteliği TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ Sözleşmesi olup, işbu sözleşmenin NOTER onaylı
yapılması zaruridir. Aksi halde sözleşme geçersiz olup, tüketicinin taşınmazı
devralmasını sağlayacak bir hukuki sözleşme mevcut değildir.
Uygulamada, tüketicilere verilen evraklar NOTER ONAYLI ALGISI yaratılabilmesi için YEVMİYE NUMARASI basılarak geçersiz şekilde hazırlanmaktadır. Tüketiciler de işbu mühür ve yevmiye kayıtlarına istinaden sözleşmenin geçerli olduğunu düşünmektedir. Ancak sözleşmelerin çoğu GEÇERSİZDİR.
Yine söz konusu ödemeler
bittikten sonra tüketicilere verilen TAPU SENEDİ evrakı çoğunlukla geçersizdir. TAPU KAYDI yalnıza TC Tapu Müdürlüklerince tutulmakta olup, TAPU MÜDÜRLÜĞÜ tarafından
verilmeyen hiçbir belge TAPU SENEDİ olarak kabul edilemeyeceği gibi, tüketicilere verilen evrakın sorgulanması elzemdir. ( E-devlet üzerinden yahut İlgili Tapu Müdürlüğü'nden)
Yine, kendisine tapu verilmeyen tüketicilerin iletişim numarası da 3. Şahıslara dağıtılarak, devremülk için ödenen bedellerin geri alınması için kendilerine fırsat sunulduğu belirtilerek tüketicilerden yeniden bedeller tahsil edilmekte ve tüketicilerin dolandırılmasına varan çeşitli hileli davranışlar sergilenmektedir.
Bu nedenlerle, sözleşme tarihinden sonra 36 ay geçmesine rağmen TAPU ( T.C Devletinde Geçerli Şekilde) alamayan tüketicilerin sözleşmeden herhangi bir cezai şart ödemeksizin cayma hakkı mevcuttur. DEVRE TATİL VE UZUN SÜRELİ TATİL HİZMETİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ'NİN 15. Madde 3. Fıkrası gereğince bu süre 36 ay olarak belirlenmiştir.
(3) Devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.
Bu kapsamda tüketicilerin
öncelikle sözleşmelerini bir avukata inceletmeleri ve devamında haklarını
öğrenmeleri ile işlemleri sürdürmesi tüketicilerin uğradıkları/ uğrayacakları
zararı azaltacaktır.
Av. Sedef KILIÇ
sedefmetishukuk@gmail.com
Yorumlar
Yorum Gönder