Ana içeriğe atla

İsim değişikliği ile cinsiyet değişikliği davaları birlikte açılabilir mi ?



               İstanbul Anadolu 9. Asliye Hukuk Mahkemesi  2019/507 Esas, 2019/334 Karar 

Tüm dosya kapsamına göre; dava basit yargılama tabi davalardan olmasını nedeniyle tensiben duruşma günü verilmiş ve taraflara tebliğ edilmiştir.

.........................tarihli celsede ön inceleme duruşması yapılmış ve taraflarca HMK 140/5.maddesi gereği delillerini bildirmesi için süre verilmiştir.

Mahkememizin 2019/28 Esas sayılı dosyasının incelenmesinde, davacının iş bu davanın davacısı, konusunun cinsiyet değişikliğine izin istemine ilişkin, kararın 19/08/2019 tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği cevabi yazısından davacının cinsiyet değişikliğine ilişkin ameliyat olduğu anlaşılmıştır.

Somut olayda, davacı adının değiştirilmesi konusunda cinsiyet değişikliğini asıl sebep olarak göstermiştir ve bunu haklı neden olarak ileri sürmüştür.

Davacı .................. tarihli celsede davasını ıslah etmiştir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanun'un 177/2.maddesi gereği davacının ıslah talebi mümkün olup davalı takdiri mahkemeye bırakmıştır ve mahkememizce ıslah talebi doğrultusunda karar verilmiştir.

Mahkememizce yapılan yargılama, toplanan deliller, ameliyat evrakları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde ve de oluşan vicdani kanaate göre, davacının adını değiştirme isteminin Yargıtay 8.Hukuk Dairesi'nin 05/04/2018 tarih 2017/7316 Esas 2018/10785 Karar ve Yargıtay 8.Hukuk Dairesi'nin 16/04/2013 tarih 2013/4217 Esas 2013/6561 Karar sayılı ilamları da nazara alınarak anılan hukuki düzenlemeler neticesinde davacının adının değişikliği için haklı bir neden teşkil etmesi nedeniyle davanın kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. .

HÜKÜM:  Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;

Davanın KABULÜ ile,

Davacının ....................... olan isminin ........................ olarak DÜZELTİLMESİNE,

Erkek olan cinsiyet bilgisinin "KADIN" olarak DÜZELTİLMESİNE,


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

                      Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.                    SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                        ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)                          Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazı...