ALIŞVERİŞ MERKEZİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ORTAK GİDER KAVRAMI VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNİN UYGULAMADAKİ YANSIMALARI
AVM işletmeciliklerinin artması ve tüketiciler tarafından AVM 'lerin oldukça rağbet görmesi sebebiyle, ticari işletmelerin ve bazı esnafların AVM kiracısı olma eğilimi giderek artmıştır.
Ancak AVM kiracısı olmanın kira bedeli ödemek dışında önemli bazı yükümlülükleri söz konusudur. İşbu yükümlülüklerin bir kısmı eylemsel olmakla birlikte bir kısmı da mâlidir.
İşbu mali yükümlülükler, AVM işletmeleri tarafından ORTAK GİDER olarak adlandırılmaktadır.
Ortak Gider kavramının hukuken hangi statüye girdiği ve hangi mevzuat hükümlerinin uygulanması gerektiği 2016 yılına dek içtihat birliği sağlamaz iken, 2016 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik hükümleri ile bu husus anlaşılır kılınmıştır.
Öncelikle 20.02.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve daha sonra 30.12.2016 tarihinde içerisinde bir kısım değişiklik yapılan 29636 sayılı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile ORTAK GİDER kavramının sınırları çizilmiştir.
Bu tarihe kadar tarafların sözleşmesine bağlı kılınan ortak gider hesaplamaları ve ödemeleri bu tarihten sonra YÖNETMELİK hükümlerine bağıtlanmıştır. Birçok sözleşme; tarafların tacir olması ve AVM yönetimlerinin baskıcı tutumları sebebiyle kiracılar için oldukça ağır şartlar içermektedir. Yasal düzenlemenin yokluğu nedeniyle kiracılar tarafından ödenmesi zorunlu olmayan bir takım ödemeler de tahsil edilmiş / edilmektedir.
İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile AVM kiracılarının haksız/ hukuka aykırı ödemelerin iadesini talep hakkı doğmuştur. Bu hususta tarafımızın da danışmanlığını yaptığı firmalar lehine açılan davalar olumlu sonuçlanmış olup, bu ilamlar emsal niteliği taşımaktadır.
AVM kiracılarından alınan işbu usulsüz tahsilatların iadesi hakkında daha fazla bilgi almak için Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Metis Hukuk Bürosu Adına
Av. Sedef KILIÇ AKARSU
Yorumlar
Yorum Gönder