Ana içeriğe atla

ALIŞVERİŞ MERKEZİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ORTAK GİDER KAVRAMI VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNİN UYGULAMADAKİ YANSIMALARI




                           AVM işletmeciliklerinin artması ve tüketiciler tarafından AVM 'lerin oldukça rağbet görmesi sebebiyle, ticari işletmelerin ve bazı esnafların AVM kiracısı olma eğilimi giderek artmıştır. 
Ancak AVM kiracısı olmanın kira bedeli ödemek dışında önemli bazı yükümlülükleri söz konusudur. İşbu yükümlülüklerin bir kısmı eylemsel olmakla birlikte bir kısmı da mâlidir. 

İşbu mali yükümlülükler, AVM işletmeleri tarafından ORTAK GİDER olarak adlandırılmaktadır. 
Ortak Gider kavramının hukuken hangi statüye girdiği ve hangi mevzuat hükümlerinin uygulanması gerektiği 2016 yılına dek içtihat birliği sağlamaz iken, 2016 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik hükümleri ile bu husus anlaşılır kılınmıştır. 

Öncelikle 20.02.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve daha sonra 30.12.2016 tarihinde içerisinde bir kısım değişiklik yapılan 29636 sayılı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile ORTAK GİDER kavramının sınırları çizilmiştir. 

Bu tarihe kadar tarafların sözleşmesine bağlı kılınan ortak gider hesaplamaları ve ödemeleri bu tarihten sonra YÖNETMELİK hükümlerine bağıtlanmıştır. Birçok sözleşme; tarafların tacir olması ve AVM yönetimlerinin baskıcı tutumları sebebiyle kiracılar için oldukça ağır şartlar içermektedir. Yasal düzenlemenin yokluğu nedeniyle kiracılar tarafından ödenmesi zorunlu olmayan bir takım ödemeler de tahsil edilmiş / edilmektedir. 

İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile AVM kiracılarının haksız/ hukuka aykırı ödemelerin iadesini talep hakkı doğmuştur. Bu hususta tarafımızın da danışmanlığını yaptığı firmalar lehine açılan davalar olumlu sonuçlanmış olup, bu ilamlar emsal niteliği taşımaktadır. 

AVM kiracılarından alınan işbu usulsüz tahsilatların iadesi hakkında daha fazla bilgi almak için Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. 

                                                                                                       Metis Hukuk Bürosu Adına 
                                                                                                     Av. Sedef KILIÇ AKARSU 

  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

                      Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.                    SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                        ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)                          Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazı...