Ana içeriğe atla

TARIMSAL ARAZİLERDE SINIRDAŞ MALİKİN ÖN ALIM HAKKI


                    Tarım Arazilerinde Sınırdaş Malikin Önalım Hakkı

1)      Ön alım hakkı nedir ?
Ön alım hakkı mülkiyet hakkının istisnası olarak belirlenmiş yasal bir düzenlemedir. Anayasamızın 35. Maddesi ile herkese mülkiyet hakkı tanınmakla, herkes mülkiyetine sahip olduğu varlıklar üzerinde istediği işlemi yapma serbestisine sahiptir. Ancak varlıklar üzerinde işlem yaparken kanunla sınırlanmış olan bazı durumlar da söz konusudur. İşbu durumlardan biri olarak  ön alım hakkı karşımıza çıkmaktadır.
Aslında ön alım hakkı düzenlemesi, mülkiyet hakkına doğrudan etkili bir sınırlama olmadığından işbu hakkı bir şekil şartı olarak düşünmek daha doğru olacaktır.
Ön alım hakkı, taşınmazın mülkiyetinin devrinde karşımıza çıkan bir unsurdur. Her kimse taşınmazı üzerinde kanunların elverdiği oranda istediği şekilde işlem yapabilir.
Ancak bir kimse taşınmazını devretmek isterse, devir öncesinde taşınmaz üzerinde ön alım hakkı olan kimselere bu hususu bildirmek zorundadır.
Ön alım hakkı, Yasal ön alım hakkı ve  sözleşmeden doğan ön alım hakkı olmak üzere 2’ye ayrılır.
Birincisi, (yasal ön alım hakkı) paylı mülkiyetlerde karşılaşılan durumdur. Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.
İkincisi, (sözleşmeden doğan ön alım hakkı) kişilerin tapu kütüğüne şerh ettirerek ortaya çıkardığı durumdur. Taşınmaz maliki, tapu kütüğüne ön alım hakkı sahibi, süresini ve sair koşulları şerh ettirebilir.
Bunlar Türk Medeni Kanunu’nda yer alan genel ön alım şartlarıdır.
Ancak özel kanunlar ile taşınmaz devrine ilişkin bazı esaslar da getirilebilir. Örneğin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile 2014 yılında yeni bir ön alım hakkı getirilmiştir. İşbu Kanunun 8. Maddesi ile tarımsal bir arazinin satılması halinde sınırdaş tarımsal arazi malikinin önalım hakkı bulunmaktadır. Eklenen bu madde ile tarımsal arazilerin korunması ve zirai faaliyetlerin devamı amaçlanmıştır.

Bu nedenle taşınmaz paylı mülkiyet değilse bile,  tarımsal bir araziye sahip iseniz sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin taşınmazınız üzerinde ön alım hakkı bulunmaktadır.

Bu hakkın gereklerine uygun davranmaz iseniz, bu husustaki yasal düzenlemeler ve müeyyideler ile karşılaşabilirsiniz. 

                                                                                   Metis Hukuk Bürosu 
                                                                                      Av. Sedef KILIÇ 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

                      Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.                    SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                        ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)                          Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazı...