Ana içeriğe atla

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE VATANDAŞLIK HAKKI KAZANMASI


YABANCILARIN TÜRKİYE’DE VATANDAŞLIK KAZANMASI
19.09.2018 tarihine yapılan Kanun değişikliğiyle yabancılar için Türkiye’de vatandaşlık hakkı kazanmak daha kolay ve hızlı hale gelmiştir.
Kanunda belirlenen yetkili makam kararı ve genel yollara izafeten, yabancılar istisnai yollardan birini seçerek de Türk vatandaşı olabilirler.
* Türkiye’de 250.000$ gayrimenkul yatırımı yapmak, 
* 500.000$ sermaye ile şirket kurup/satın almak,
*  500.000$ devlet yatırım araçlarına veya Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankalara yatırmak,
* 50 Türk vatandaşına istihdam sağlamak
Şartlarından birini yerine getiren yabancılar Türk Vatandaşlığı kazanabilmektedir.
Yukarıda sayılan durumların tüm şartları yerine getirildiğinde vatandaşlık işlemleri hızlı şekilde tamamlanmaktadır.

Bunların dışında, aşağıda belirtilen şartları taşıyan yabancılar da Türk Vatandaşlığını kazanabilmektedir.
*Türk Vatandaşlığının Yetkili Makam Kararı İle Kazanılması
1)      Türk vatandaşlığının genel yolla kazanılması: Türk vatandaşlığına geçmek isteyen bir yabancı, gerekli şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir, bu şartları kısaca özetlersek;
• Kendi millî kanununa (vatansız ise Türk kanunlarına) göre reşit ve ayırt etme gücüne sahip olmak
• Başvuru tarihinden geriye doğru kesintisiz Türkiye’de beş yıl ikamet etmek (Bu 5 yıl içerisinde yabancı kişinin en fazla 365 gün yurtdışında olması gerekmektedir.)  
• Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile göstermek
• Genel sağlık bakımından tehlike oluşturan bir hastalık taşımamak
• İyi ahlak sahibi olmak
• Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek
• Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak
• Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir taşımamak
2)      Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması
Belirli özelliklere sahip yabancılara; vatandaşlığa alınma hususunda gerekli genel şartları sağlamasalar dahi, istisnai yollarla alınma vatandaş olma imkânı tanınmıştır.
İstisnai vatandaşlık yolu ile Türk vatandaşlığını kazanabilecek yabancılar:
• Türkiye’de sanayi tesisi kuran veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili Bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulanlar.
• Uluslararası ilişkilerin gerekliliği ve ülkemizin menfaati veya herhangi bir sebeple Bakanlar Kurulunca Türk vatandaşlığını kazanmaları zaruri görülenler
• İskan Kanununa göre göçmen olarak kabul edilenler.
İskan Kanununa göre göçmen, Türk soyundan olanlar ve Türk kültürüne bağlı olup yerleşmek amacıyla tek başına veya toplu halde Türkiye’ye gelip İskân Kanunu uyarınca göçmen olarak kabul edilen kişiyi ifade eder. Kimlerin Türk soylu ve Türk kültürüne ait olduğuna Bakanlar Kurulu karar verir. Balkan göçmenleri buna göre Türk vatandaşlığına kabul edilmiştir.
• İstisnai vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması gerekir.
• İstisnai vatandaşlık, diğer şartlara bakılmaksızın İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile verilir.
3)      Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması
Herhangi bir nedenle Türk vatandaşlığını kaybetmiş kişilerin yeniden Türk vatandaşlığını kazanmaları ikamet şartına bağlı olarak ya da ikamet şartına bağlı olmaksızın kazanma olmak üzere iki yolla gerçekleşir.
a. Türk Vatandaşlığının İkamet Şartı Aranmaksızın Yeniden Kazanılması
Aşağıda durumları belirtilen kişiler milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Türkiye’de ikamet şartı aranmaksızın, Türk vatandaşlığını İçişleri Bakanlığı kararı ile yeniden kazanabilirler:
• Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler,
• Ana veya babalarına bağlı olarak iradeleri dışında Türk vatandaşlığını kaybeden ve ergin olmalarından itibaren üç yıl içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar.
• Yurtdışında yaşayan ve Türk vatandaşlığından usulüne göre çıkarak bulunduğu ülke vatandaşlığına geçen kişilerin yeniden Türk vatandaşlığını kazanmaları bu yolla gerçekleşmektedir.
b. Türk Vatandaşlığının İkamet Şartına Bağlı Olarak Yeniden Kazanılması
Daha önce Türk vatandaşı olup da Türk vatandaşlığı kaybettirilenler Türkiye’de üç yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
• Bu kişilerin Türk vatandaşlığını kazanmalarına dair yetki Bakanlar Kurulu’ndadır.
Aynı şekilde Türkiye’de ikamet edip de seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kaybedenler Türkiye’de üç yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.
4)       Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması
Bir Türk vatandaşı ile evlilik, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Türk vatandaşı ile evliliğe bağlı olarak Türk vatandaşlığını talep edebilmek için, başvuran kişinin başvuru anında aile birliği içerisinde en az üç yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğinin devam ediyor olması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığında kişi Türk vatandaşlığına “sadece” başvurma hakkını elde etmektedir.
                                                                                                              Saygılarımızla
                                                                                                           Metis Hukuk Bürosu
                                                                                        Av. Tebessüm GÜLŞEN & Av. Sedef KILIÇ 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

                      Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.                    SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                        ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)                          Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazı...