T.C
ANKARA 5. VERGİ MAHKEMESİ
DAVACI : H.....................................
VEKİLİ : Av. Mükerrem Sedef KILIÇ
Tunus Caddesi 87/10 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
DAVALI : ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
VEKİLİ : Av. T..................................../ANKARA
DAVANIN ÖZETİ : Serbest meslek faaliyetinde bulunan davacı tarafından, 2014 takvim yılı yıllık gelir vergisi beyannamesinde, iade ve mahsup işlemleri için ibraz edilen eğitim ve sağlık harcamalarına ilişkin belgelerinde yazar kasa fişi kullandığı gerekçesiyle fazladan iade edilen verginin düzeltme yapılarak davacı adına resen tarh edilen 2013/1-12 dönemine ilişkin bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisinin; söz konusu belgelerin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ait olan sağlık ve eğitim giderlerine ilişkin olduğu, indirim konusu edilen tutarın beyan edilen gelirin %10'unu aşmadığı, indirim konusu yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının serbest meslek faaliyeti ile ilgili harcamalar olmayıp şahsi harcamalar olduğundan tevsik edici belge olarak fatura istenmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması istenmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Eğitim ve sağlık harcamalarının gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınacak ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fatura ve fatura yerine geçen vesikalarla tevsik edilmek kaydıyla yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek gelirin %10'unu aşmayan kısmının indirim konusu yapılmasının mümkün olduğu, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü'nün 21.02.2012 tarih ve 267 sayılı özelgesi uyarınca yazar kasa fişlerinin tevsik edici belge olarak kullanılmasının mümkün olmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Ankara 5. Vergi Mahkemesi Hakimliği'nce, dava dosyası incelenerek işin gereği düşünüldü:
Dava, serbest meslek faaliyetinde bulunan davacı tarafından, 2014 takvim yılı yıllık gelir vergisi beyannamesinde, iade ve mahsup işlemleri için ibraz edilen eğitim ve sağlık harcamalarına ilişkin belgelerinde yazar kasa fişi kullandığı gerekçesiyle fazladan iade edilen verginin düzeltme yapılarak davacı adına resen tarh edilen 2013/1-12 dönemine ilişkin bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisinin kaldırılması istemiyle açılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 3. maddesinin (B) fıkrasında, vergilendirmede, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu; gerçek mahiyetin, yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği; vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan tanık ifadesinin, ispatlama vasıtası olarak kullanılamayacağı; iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde, ispat külfetinin bunu iddia edene ait olduğu düzenlemesi yer almıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun, "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65. maddesinde her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu, serbest meslek faaliyetinin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin iş verene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olduğu, "Diğer indirimler" başlıklı 89. maddesinde gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden hangi indirimlerin yapılacağı, söz konusu maddenin 2. bendinde; beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının (mükerrer 121. madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler) indirileceği düzenlenmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu 'nun "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227. maddesinde; bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı tarafından, 2014 takvim yılı yıllık gelir vergisi beyannamesinde, iade ve mahsup işlemleri için ibraz edilen eğitim ve sağlık harcamalarına ilişkin belgelere şahsı, eşi ve küçük çocuğu için eczanelerden alınan ilaçlarla ilgili yazar fişlerinin dahil edildiği, bu nedenle bu yıllara ilişkin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 'nun 121. maddesi gereği iade edilen verginin fazla olduğunun tespit edilmesi üzerine 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 'nun hükümleri gereğince bu yıllara ilişkin olarak düzeltme yapılarak davacı adına resen yapılan bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi tarhiyatının kaldırılması istemiyle bakılan davanın açıldığı görülmektedir.
Her ne kadar 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 'nun 232. maddesinde birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenlerin serbest meslek erbabına sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunların da fatura istemek ve almak mecburiyetinde olduğu hükme bağlanmış ise de; serbest meslek erbabının gelir vergisi beyannamesinde bildirilen gelirlerden indirilecek tutarların ispatında sadece faturanın tevsik edici belge olarak kullanılabileceği ve yazar kasa fişlerinin tevsik edici belge niteliğinde değerlendirilemeyeceği yönünde bir kanuni düzenleme bulunmadığı, yazar kasa fişinin içeriğinin doğru olmadığı hususunda davalı idarece yapılmış herhangi bir tespit olmadığı da dikkate alındığında serbest meslek erbabının fatura almadığı ancak yazar kasa fişi aldığı durumda indirilebilecek giderini tevsik etmiş olmadığının ileri sürülmesi mümkün değildir.
Olayda, her ne kadar davacının 2013 yılına ilişkin eğitim ve sağlık harcamalarına ait belgelerde fatura yerine yazar kasa fişlerini gider indirimi konusu yapamayacağı belirtilerek tarhiyat yapılmış ise de; fatura düzenlenmesi, verilmesi, alınmasındaki amacın ekonomideki mal ve hizmet alım ve satımındaki hareketleri kayıt altına almak suretiyle vergiden kaçmak veya kaçınmak şeklindeki hareketleri en aza indirmek olduğu, serbest meslek erbabının gelir vergisi beyannamesinde bildirilen giderlerden indirilecek tutarların ispatında sadece faturanın tevsik edici belge olarak kullanılabileceği yönünde bir düzenleme bulunmadığı, yazar kasa fişlerinin indirilecek tutarların ispatında tevsik edici belge niteliğinde kabul edilmemesinin kanuni dayanağının olmadığı, vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetinin esas olduğu ve davalı idarece yazar kasa fişlerinin içeriğinin doğru olmadığı hususunda yapılmış herhangi bir tespit bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, eğitim ve sağlık harcamaları kaşılığında alınan yazar kasa fişlerinin tevsik edici belge olarak kabul edilemeyeceği gerekçesiyle yapılan bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi tarhiyatında yasal isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın kabulüne, dava konusu bir kat vergi ziyaı cezalı gelir vergisi tarhiyatının kaldırılmasına, 2577 sayılı Yasanın 45/1. maddesi uyarınca istinaf yolu kapalı olmak üzere, 30.11.2018 tarihinde kesin olarak karar verildi.
SAYGILARIMIZLA
METİS HUKUK BÜROSU
Yorumlar
Yorum Gönder