Ana içeriğe atla

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR


 



                Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.  

              SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                       ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)

                    Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazın yönetilmesi için oluşturulmuş kuruldur.

 

Yaptığımız tanımdan da görüleceği üzere kat malikleri kurulu, anagayrimenkulün yönetilmesi görevini üstlendiğinden, en yetkili organ olarak da ifade edilebilir. Mahiyeti gereği büyük önem taşıyan bu kurulun toplantı usulü, toplantı yeter sayısı, bireylerin oy miktarı gibi önemli noktalar kanun çerçevesinde çizilmiş olup, yönetim planı ile de kanunun tanıdığı imkan dâhilinde boşlukların içi doldurulabilecektir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29. Maddesinde kat malikleri olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısının ne zaman yapılacağı, kurul toplantısının hangi şartlarda talep edilebileceği, genel kurul toplantısı için kimlerin talepte bulunabileceği açıkça düzenlenmiştir.

Madde 29 – ‘’Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.

Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. ‘’

İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz.’’

OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29.maddesinin 1.fıkrasında; kat maliklerinin ve toplu yapılardaki kat maliklerinin olağan genel kurul toplantısını hangi şartlarda ve ne şekilde gerçekleştirilecekleri düzenlenmiştir. Bu hükme göre kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak kaydıyla yönetim planında gösterilen zamanda, eğer yönetim planında herhangi bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içerisinde toplanmak zorundadır. Toplu yapılardaki kat malikleri kurulu ise en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere toplanma zorunluluğu taşımaktadır. Ayrıca bu toplantı yönetim planında gösterilen zamanda, eğer yönetim planında böyle bir zaman dilimi gösterilmemişse ikinci takvim yılının ilk ayı olan ocak ayında yapılmak zorundadır.

Kat mülkiyeti kanunundaki düzenlemeden çıkarılacak sonuca göre; kat malikleri ve toplu kat malikleri; yönetim planında istedikleri bir tarihi olağan genel kurul toplantı tarihi olarak belirleme hakkına sahiptirler. Böyle bir belirleme mevcutsa yönetim planında belirlenen tarihlerde olağan genel kurul toplantısı gerçekleşecektir. Ancak bu belirleme hakkının sınırsız olduğu düşünülmemelidir. KMK md.29 uyarınca kat malikleri ; olağan genel kurul toplantısı yılda bir defadan az, toplu yapılarda ise iki yılda bir defadan az yapamayacaklardır.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29. Maddesinin 2. Fıkrasında olağanüstü genel kurul toplantı usul şartları yer almaktadır.

KMK md.29/2 ; ‘’Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. ‘’

İlgili hüküm uyarınca ortada toplantı yapılmasını gerektiren önemli bir sebebin bulunması halinde ;  yönetici , denetçi veya kat maliklerinin 1/3 ‘ünün talebi üzerine olağanüstü kurul toplantısı gerçekleştirilecektir.

Talep edilen olağanüstü genel kurul toplantısı, toplantının yapılmasının istenildiği tarihten en az 15 gün öncesinde tüm kat maliklerine bildirilmek zorundadır. Yapılan bu olağanüstü toplantı çağrısı; toplantı sebebini de içerisinde barındırarak mutlaka tüm kat malikleri tarafından imzalanacak çağrı veya taahhütlü mektupla bildirilmelidir. Saydığımız şartlar gerçekleştiği takdirde kat malikleri kurulu, toplantı için önemli bir sebebin mevcut olduğu her zaman diliminde toplanabilecektir.

Açıkça ifade etmek gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu;  olağan genel kurul toplantına ilişkin yapılacak çağrıyı herhangi bir şekil şartına tabi tutulmamışken, olağanüstü kurul toplantı çağrısının mutlaka yazılı olarak yapılması koşulu getirmiştir.  

 

A.    Genel Kurul Toplantısının Yapılabilmesi İçin Gerekli Yeter Sayısı Nedir? Gerekli Yeter Sayısına Ulaşılamaması Halinde Ne Yapılmaktadır?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 30. Maddesinde genel kurul toplantısının yapılabilmesi için gerekli yeter sayısının ne olduğu, yeter sayısı sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantı usulleri belirtilmiştir.

KMK md.30 – ‘’Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. (Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur. Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.’’

Kanundaki düzenleme uyarınca genel kurulun toplanabilmesi için hem bağımsız bölümün tapuda maliki olan kat malikleri sayısının yarısından fazlasının hem de anagayrimenkulün arsa payı oranı bakımından arsa paylarının yarısından fazlasının toplantıda yer alması gerekmektedir. Bu durumu daha basit bir şekilde ifade etmemiz gerekirse; hem arsa payı oranı hem de kat malikleri sayısının %50’sinden +1 fazlasının gerçekleşmesi halinde toplantı yeter sayısına ulaşılmış olacaktır. Burada her iki şartın da gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan toplantıda verilecek karar oy çokluğuyla sağlanmaktadır.

Eğer toplantı yeter sayısına ulaşılamaması sebebiyle toplantı gerçekleştirilmediyse; KMK 30/2 maddesi uyarınca ikinci toplantı, en geç yapılamayan ilk toplantıdan 15 gün sonra yapılacaktır. Bu toplantıda karar verilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun olumlu oyu yeterlidir. Salt çoğunluktan kastedilen ise, toplantıya katılanların yarısından 1 fazlasının olumlu yönde oy vermiş olmasıdır.

B.    Genel Kurulda Bir kişinin kaç oy kullanma hakkı vardır? Kat Maliki Olmayan Bir kişi, Genel Kurulda Oy Kullanabilir Mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31. Maddesinde, kişilerin genel kurulda kullanabilecekleri oy hakları düzenlenmiştir.

Madde 31 –’Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.’’

Her kat malikleri sahip olduğu taşınmaz için sadece 1 oy hakkına sahiptir. Yani kişinin sahip olduğu bağımsız bölümün dükkan, ev olması, veya büyüklüğü, değeri gibi hususlar oy hakkına etki etmemektedir. Eğer kat maliki  anagayrimenkulde birden çok bağımsız bölüme sahip ise, her bağımsız bölümü için 1’er oy hakkına sahip olmaktadır. Ancak anagayrimenkuldeki neredeyse bütün dairelere sahip bir kişinin oyların tamamına sahip olması sebebiyle yönetimde tek başına söz sahibi olmasının önüne geçilmesi için kanun, bu oy hakkını sınırlamış ve kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısının bütün oyların üçte birinden fazla olamayacağı yönünde sınırlama getirmiştir. Bu durumu somut bir örnekle ifade edersek; 120 dairelik bir binada 50 daireye sahip olan bir malik; toplam oyların 1/3’ünden fazla oy hakkına sahip olamayacağından maksimum 40 oy kullanabilecektir.

 

C.Genel Kurulda Oy Kullanması İçin Kimlere Vekâlet Verilebilir? Bir Kişi Genel Kurulda Oy Kullanabilmek İçin En Fazla Kaç Vekâletname Alabilecektir?

Kat malikleri, KMK md.31 doğrultusunda; kurul toplantısına bizzat katılabilecekleri gibi, kendi adlarına katılmak üzere başkalarını da vekil olarak tayin edebilirler ve oylarını yetkili vekil eliyle kullanabilirler. Bu kişinin kat maliki olma şartı bulunmadığından, vekil olarak tayin edilen ve oy kullanan kişi dışardan bir kişi de olabilecektir.

 

Kat malikleri tarafından verilecek vekâletname sayısı; ana gayrimenkulde bulunan bağımsız bölüm sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31.maddesinde ;‘’Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.’’ düzenlemesi getirilmiştir.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere;

Ø  Eğer sitede 40 veya daha az sayıda daire bulunmaktaysa; kat maliki en fazla 2 kişiye vekâlet verebilecektir. Yani bir kişi bu sitede en fazla 2 kişi adına oy kullanabilmektedir.

Ø  Eğer sitede 40’tan daha fazla sayıda daire bulunuyorsa; bir kişi bu durumda sitedeki toplam oy sayısının %5’inden fazlasını kullandırmak üzere vekil tayin edemeyecektir. Olayı somutlaştırırsak; 120 dairenin bulunduğu bir sitede %5’lik hesap yapıldığında sonuç 6 olacağından, bir kişi en fazla 6 kişinin vekili olarak oy kullanabilecektir.

D.Genel Kurul İçin Verilen Vekâletname Mutlaka Islak İmzalı Olmak Zorunda Mı? Whatsapp veya Mail Aracılığıyla da Yetki Verilebilir Mi?

Kat Mülkiyeti Kanununda vekalete ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Eğer taşınmaza ilişkin yönetim planında vekalet vermeyle alakalı özel bir düzenleme de yer almamaktaysa, bu durumda Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan vekalet sözleşmesi hükümlerine bakılmalıdır.

Türk borçlar kanunu uyarınca vekalet sözleşmesi, herhangi bir şekil şartına tabi tutulmamıştır. Bu sebeple vekalet sözleşmesinin yapılmasında sözleşmenin resmi ya da yazılı olma zorunluluğu yoktur. Kat mülkiyeti kanununda da bu hususa ilişkin herhangi bir düzenleme mevcut olmadığından ve somut olayda yönetim planında da bir düzenleme mevcut değilse; vekaletin şekli için TBK hükümleri uygulanmakta olup, vekil tayini herhangi bir şekil şartına bağlı kalmamaktadır. Ancak yine de ileride yaşanabilecek olumsuzlukların ispatını kolaylaştırmak vekaletin yazılı olarak yapılması işleri kolaylaştıracaktır.

Vekalet; tek bir toplantı için, belli süre içinde yapılacak tüm olağan ve olağanüstü toplantılar için veya sadece belli konularda geçerli olmak üzere verilebilir. Vekalet verildiğinde bu yetkinin sınırsız olmadığı unutulmamalıdır.

E.Aynı Anagayrimenkulde Daireye Sahip Olan Kişiye Vekâlet Verilebilir Mi? Daireye Sahip Olan Bu Kişi, Maksimum Kaç Vekâlet Alabilme Hakkına Sahip Olacaktır?

Bu sorunun yanıtını Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31. Maddesindeki düzenlemeleri dikkate alarak vermek gerekmektedir.

Aynı sitede daire sahibi olup, başka bir daire sahibi yerine oy kullanacak kişinin; öncelikli olarak kendi oyunu kat maliki olarak mı yoksa vekalet yetkisi çerçevesinde mi kullandığına bakılması gerekmektedir.

Örneğin kiracı durumunda olan bir kişi, dairenin sahibi olmadığından, kat maliki tarafından vekalet yetkisi verildiği takdirde oy kullanabileceğinden bu hususa özellikle dikkat edilmelidir.

Bu durumu iki aşamalı olarak değerlendirirsek;

v  Vekalet ile oy kullanılması istenen kişi sitedeki dairenin tapudaki maliki ise, yani kendi oyunu tapu sahibi olarak kullanıyorsa ; sitede 40 veya daha az bağımsız bölüm varsa 2  vekalet alabilecektir. Site 40’dan fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa bu durumda vekalet için %5 şartı mevcut olduğundan daire sayısına göre hesaplama yapılması gerekmektedir.

 

v  Eğer oy kullanması istenen kişi sahip olduğu dairenin oyunu vekalet ile kullanıyorsa; bu durumda sitede 40 veya daha az bağımsız bölüm varsa 1 kişinin vekaletini alabilecektir. Site 40’dan fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa vekalet için maksimum %5 şartı mevcut olduğundan, daire sayısına göre hesaplama yapılması ve kendi oyunu da vekalet ile kullanması sebebiyle bulunan sayıdan çıkarması gerekmektedir.

 

F.Bir Bağımsız Bölümün Birden Fazla Maliki Mevcut İse ,Bu Durumda Genel Kurulda Oyu Kim Kullanabilecektir? Oy Kullanan Kişiye Vekalet Verilmesi Gerekmekte Midir?

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 31 – ‘’Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.’’

Yukarıda yer alan hüküm açık olup, bir bağımsız bölümün birden fazla maliki olsa dahi, kat malikleri kurulunda sadece 1 tanesi diğer maliklerin vekaletini alarak oy kullanabilecektir.

 

     Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.  


                                                 Metis Hukuk Bürosu Adına

                                                     Saygılarımızla

                                                Av. Sedef KILIÇ AKARSU & Stj. Av. Merve Nur ŞAHİN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...