Ana içeriğe atla

İddet-i Müddet / Yeniden evlenme süresi

                               






     KADININ YENİDEN EVLENME  SÜRESİ 


Taraflar arasındaki evlilik doğal ya da doğal olmayan yollar ile sona ermişse kadının yeniden evlenebilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Bu süreye Türk Medeni Kanunu İddet- i Müddet adını koymuştur.

Kadının evliliğinin boşanma ya da ölüm gibi sebeplerle sona ermesinin üzerine yeniden evlenebilmesi  için Türk Medeni Kanunun 132. maddesinde bazı şartlar öngörülmüştür. 

Türk Medeni Kanunu'nun 132. Maddesi aşağıda yer almaktadır. 

Kadın İçin Bekleme Süresi 
Madde 132- Evlilik sona ermişse kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün (300) geçmedikçe evlenemez. 
Doğurmakla süre biter. 
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır. 


Bu maddeye göre kadın;  evliliğinin herhangi bir sebeple sona ermesinin ardından 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemez kuralı mevcuttur. 

Ancak iş bu süreyi beklemeksizin yeni bir evlilik akdi imza etmek isteyenler için bir mahkeme kararına gerek duyulmaktadır. 

Mahkeme, kadının hamile olmadığının ya da doğum- düşük yaptığının ispatı ile iş bu sürenin kaldırılmasına ve kişinin yeniden evlilik akdi imza etmesine karar verebilir. 

Bununla birlikte kadın;  boşandığı eşi ile yeniden evlenmek ister ise bu süreyi beklemesine gerek duyulmamaktadır. 
Yine aynı şekilde kadın evliliğin sonlanmasının ardından doğum yapar ise; iş bu 300 günlük sürenin dolmasını beklemeksizin yeniden evlenebilir. 

Bu hususa ilişkin aşağıda yerel mahkeme kararı sunulmaktadır. 


TÜRK MİLLETİ ADINA
 

                       T.C.
          ANKARA
 2. AİLE MAHKEMESİ
                                                                                                                KARAR
İLGİLİ : Z......................... Çankaya/ ANKARA
VEKİLİ : Av.Mükerrem Sedef KILIÇ  - Tunus Caddesi 87/10  Kavaklıdere ... Çankaya/ ANKARA
DAVA : Bekleme Süresinin Kaldırılması
DAVA TARİHİ : 22/02/2017
KARAR TARİHİ : 01/03/2017
KARARIN YAZILMA TARİHİ: 01/03/2017

İlgili vekili tarafından açılan Bekleme Süresinin Kaldırılması davasının yapılan açık yargılamasının sonunda;

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:


İlgili vekili mahkememize verdiği dava dilekçesi ile müvekkilinin eşinin vefat ettiğini, müvekkilinin şimdi ise bir başkası ile yeniden evleneceğini, hamile olmadığına ilişkin raporunu dosyaya ibraz ettiğini, bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir.


İlgilinin eşi B..............'in 09/11/2016 tarihinde vefat ettiği, TMK' nın 132/1 maddesindeki sürenin dolmadığı, ancak 27/02/2017 tarihli rapora göre gebe olmadığı anlaşıldığından TMK'nın 132/2 maddesi uyarınca bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilmiştir
.
KARAR//Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile; .................. T.C. kimlik numaralı Z....................'in bekleme süresinin TMK.nun 132. maddesi uyarınca KALDIRILMASINA, 
2-Yeterince harç alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3- İlgilinin yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,

Dair, HMK.382/1-b-4, 385/1, 320/1 maddesi uyarınca ilgilinin yokluğunda dosya üzerinden karar verildi. 01/03/2017


                                                                                               Saygılarımızla
                                                                                            Metis Hukuk Bürosu 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçi Alacaklarının İcrası- Net/Brüt Ayrımı

                  İş davaları neticesinde hükmedilen işçilik alacakları brüt yahut net olarak hesap edilmektedir.  Bu hususta hukuken bir sınırlandırma söz konusu olmayıp, davacının talebi ile mahkeme net ya da brüt olarak alacağa hükmeder.  Ancak, mahkemenin vermiş olduğu kararın icrasında bir sınırlama getirilmiştir. İşçi alacaklarına ilişkin hüküm (net - brüt) hangi şekilde verilmiş olursa olsun net üzerinden icraya konulmaktadır. Mahkeme hükmü terditli olarak tesis edilmediğinden alacağın brütten nete çevrilerek icra takibine girişilmesi önem taşır.  Aksi halde borçlu vekilince icra mahkemesine açılan şikayet davasında takibin iptali/düzeltilmesi söz konusu olacaktır. Bu dava tahsili geciktirdiği gibi; yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi ekstra giderlerin yapılmasına neden olacaktır.                         T.C.     ...

Avukatın müvekkili hakkında icra takibi yapması usulü

Avukatın müvekkilinden tahsil edemediği vekalet ücretini icra yoluyla tahsil etmesinden evvel, bu hususta Baro'ya bildirim yapılması zaruridir.  Aksi halde disiplin suçu işlenmiş kabul edilmekle, avukat  hakkında disiplin cezasına hükmolunur.  TBB DİSİPLİN KURULU KARARI Tarih – Esas No – Karar No Konu T. 24.04.2016 E. 2016/146 K. 2016/318 Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 47. maddesi hükmünün Baro’ya bildirim zorunluluğu kısmı açık olduğundan, bir avukat ücret alacağı konusunda dava açma yolunu tercih edebileceği gibi, elindeki ücret sözleşmesi ile ilamsız takip yapma yolunu da tercih edebileceğinden, icra takibine başlamadan önce de bu kural gereği bildirim yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. (Yas 34,134. TBB Mes. Kur 47) İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Şikâyetli avukat hakkında … Barosu Yönetim Kurulu’nun 29.04.2015 günlü ve 68 sayılı ka...

SİTE VE APARTMAN KURUL TOPLANTISI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

                      Ofisimiz Kat Malikleri Kurulu toplantısına müvekkilleri adına katılmakla birlikte, alınan kararlara itiraz edilmesi ve iptal davaları açılması konusunda tecrübeye sahiptir.  www.metishukuk.com.tr sitesinden konusunda uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.                    SİTE VE APARTMAN KURULU TOPLANTISI                                        ( KAT MALİKLERİ KURUL TOPLANTISI)                          Kat Malikleri Kurulu kavramının neyi ifade ettiğini açıklamak gerekirse; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27.maddesinde düzenlenen ve anagayrimenkulün genel kurul organı olarak da ifade edilen kat malikleri kurulu, tüm kat maliklerinin yer aldığı ve ana taşınmazı...